Ville Kartaslammi

Elämää Michiganissa

Ajattelin ensimmäisenä juttuna kirjoittaa vähän omia kokemuksia Yhdysvalloista. Tulin vaihto-opiskelijana Vaasan ammattikorkeakoulusta Yhdysvaltoihin tammikuun alkupuolella neljän kuukauden ajaksi. Opiskelen Michiganin osavaltiossa Finlandia Universityssä, Hancockissa. Pääaineeni on täällä kansainvälinen johtaminen organisaatioissa.

Tullessani tänne huomasin muutamia asioita, jotka ovat hieman erilaisia kuin Suomessa on. Ruoka on todella huonoa ainakin koulumaailmassa, autot ovat jäätävän suuria ja ihmiset ovat erittäin tekopyhiä.

Itselleni oli outoa aluksi tottua amerikkalaiseen "Whats up?" kulttuuriin, jolla ei perinteisesti edes haluta tietää kuinka sinulla menee, se vaan kuuluu heittää joka väliin ikään kuin ensimmäisenä fraasina mitä puhutaan kellekkään.

Laihduin ensimmäisten viikkojen aikana useita kiloja, koska ruoka oli mielestäni ala-arvoista roskaruokaa. Nyt en enää ihmettele ollenkaan miksi amerikkalaiset ovat niin ylipainoisia ja kuolevat paljon aikaisemmin kuin suomalaiset keskimäärin.Nyt olen hieman tottunut jo syömään paikallista ruokaa, mutta edelleen karsastan uppopaistettuja ruokia ja ranskalaisia ynnä muuta mössöä. Koska ruoka on huonoa mielestäni täällä, se aiheutti minulle tarpeen kuntoilla, koska en halua lihoa täällä ollessani muodottomaksi möntiksi. En ole ennen reenaillut salilla tms. mutta nyt aloin tekemään sitä ja olen pysynyt ihan hyvässä kunnossa täällä.

Bensan hinta on edelleen Suomeen verrattuna todella halpaa, vaikka paikalliset narisevat täällä, että on kallista. Yksi gallona=3,75 litraa Regular -bensalaatua maksaa noin 3.97 $. Vastaava määrä 95-bensaa on Suomessa noin 6,5 $. Kertoessani tästä paikallisille he sanoivat, että tuollainen hinta aloittaisi vähintään sisällissodan Yhdysvalloissa. He ihmettelivät aika tavalla kuinka noin paljon voi bensa ylipäätään maksaa.

Täällä Finlandia Universityssä urheilu on todella suuressa merkityksessä ja yli puolet opiskelijoista urheilee jossain Finlandia Lionsien joukkueissa jotain lajia. Itse tyydyn vain omatoimiseen kunnon ylläpitoon. Seurailen kuitenkin mielelläni paikallisia jääkiekkomatseja, korispelejä, sählyä ja muita pelejä sikäli, kun aikaa on. Elokuvissa olen pari kertaa myös käynyt ja tuntui aika samalta olla täällä katsomassa elokuvia kuin Suomessakin.

Suomalainen kulttuuri on täällä Copper Countryn alueella Michiganissa hyvin vahva. Hancockin väestöstä alunperin suomalaisia oli noin 60 %. Tämä näkyy monien liikkeiden suomalaisina niminä ja katujen nimet ovat edelleen suomeksi myös. Jotkut vanhemmat ihmiset osaavat vielä puhua suomea, nuoremmat eivät enää. Suomen kulttuurisiteitä kuitenkin vaalitaan täällä hyvin ahkerasti. Esimerkiksi Heikinpäivänä täällä pidetään suuret karnevaalit, jolloin muistellaan suomalaisia sukujuuria ja järjestetään monenlaista tapahtumaa. Oli esimerkiksi näytelmä piispa Henrikin kohtalosta Köyliöjärven jäällä. 

Alueena tämä Michiganin osavaltio on todella kaunista ja vastaa luonnoltaan Etelä-Suomen aluetta. Talvet ovat talvia täälläkin, lunta on ollut runsaasti ja muutenkin tuntuu, että kotona olisi. Nyt huhtikuun alussa on lehdet jo hiirenkorvilla puissa ja aurinko paistaa, eikä luntakaan ole ollut enään kolmeen viikkoon. Matkailu tuo yhä suuremman osan tämän alueen tuloista ja se on voimistumassa edelleen. Kaivos, joka alueella ennen työllisti satoja ihmisiä on suljettu ja muutenkin seutu on taantuvaa. Muuten todella hienoa paikkaa. Löytyy hienoja laskettelurinteitä ja muuta nähätävää. Itse moottorikelkkailin talvella lähiympäristöissä ja katselin maisemia. Olisin voinut kuvitella olevani jossain Hämeen alueella Suomessa, niin tutun näköistä oli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Kai Koikkalainen

Hyvin kirjoitettu.

Olisi mukava kuulla jatkossakin tarinaa, että miten siellä menee.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Hyvä. Anna tulla lisää! Amerikansuomalaisuus on hauska asia, olin sellainen itsekin joskus. Kannattaa muuten lukea Antti Tuurin aiheeseen liittyviä kirjoja. Tai vaikka tämä mainio painotuote:http://www.teos.fi/fi/kirjat/index.php?sub=2&id=379.

Käyttäjän villekartaslammi kuva
Ville Kartaslammi

Kiitoksia kommenteista. Ajattelin kirjoittaa vielä muutamista lomareissuista, mitä olen täällä tehnyt. Floridasta, New Yorkista ja Washingtonista tuonnenpana lisää.

Joo, olen jonkin verran tuota Hiskiä jo nähnytkin. Pitänee kesämmällä tutustua hänen kokemuksiinsa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Luullakseni USA:n osavaltiot ja paikkakunnat voivat erota toisistaan likipitäen saman verran kuin maata ja kaupungit Euroopassa.

Stacy Siivonen

Joo, Michigan on väärällä puolen Missisippi-jokea minun näkökulmastani. Siellä on ihan erilainen kulttuuri kuin vuorilla. Vuorilla asuvat kutsuvat niitä 'flatlandereiksi' jotka puolestaan kutsuivat meikäläisiä nimellä 'hillbilly'.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiva juttu! Hieno veto lähteä Atlantin yli vuodeksi.

Olin ennen blogiaikaa 3 vuotta Illinois'n yliopistossa ja jotain samaa on kokemuksissa. Taisin sopeutua aika hyvin, koska saatoin syventyä alaani erinomaisessa paikassa j kaupunkikin (Urbana-Champaign) oli paljon suurempi kuin Hancock:)

Yksi varoituksen sana. Älä odota saavasi Suomessa paljoakaan ns. hyötyä tai ymmärrystä USA-vuodestasi. Mutta hyvä kasvun paikka se varmasti on ollut, ja säilyy muistoissa vielä pitkään. Nauti ajastasi!
Onko Finlandia University suunnilleen sama kuin entinen Hancockin Suomi College?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Hauska kuulla juttua sieltä Yläjärven rannalta. Olin itse vuonna 1998 kolme kuukautta koti-isänä naapurikaupunki Houghtonissa, kun exäni teki tutkimustöitä Michigan Techissä. (Olen siis aito mies....)

Monen monta kulttuurishokkia tuli koettua. Kilometrin matka töihin jalkaisin oli ennenkuulumatonta puhumattakaan siitä, että mies hoitaa yksivuotiasta lastaan. Kun kävin paikallisessa LionsClubissa, tuo tekopyhyys nousi voimalla esiin aika monella. Mutta oli sitten aitojakin ihmisiä, jotka olivat innoissaan siitä, että mies voi elää "vaimonsa siivellä", olla koti-isänä!

Onkos SuomiShop vielä voimissaan siellä Hancockin puolella? Ja sitten yksi vinkki! Käväisepä just ennen kesäkauden alkua Mackinac Islandilla Ylä-ja Ala-Michiganin välisessä salmessa! Koet jotain ennenkokematonta!

Jorma Laine

New Yorkissa aikani viettäneenä, voin toki assimiloitua muutamiinkin juttuihin tuossa.

Ruoka:

Kaikki mitä USA:ssa saa valmiina ja kohttuhintaisena, on jollain valmistusprosessin tasolla uitettu upporasvassa. Tai siltä ainakin tuntuu. Toki ruoka on monissa näistä paikoista (Oma suosikkini KFC)on vähintäänkin maukasta. Tämä siis jos on jotenkin tottunut rasvaan. Vegaanille USA on painajainen (vaikka on siellä toki myös vegerafloja).

Paikallinen Kotiruoka sitten onkin ihan eri asia. Periaatteessa joka paikassa näkyy brittiläinen kultturipohja siinäkin suhteessa, mutta maustettuna mitä moninaisimmilla tavoilla. Eri etniset ryhmät on tuoneet omat mausteensa ja ruokansa amerikkalaiseen perinteesen ja väitänkin, että edes amerikkalaisista itsestään vain murto-osa osaa erottaa alkuperäiset amerikkalaiset ruoat muista.
Kurpitsapiirakka ja täytetty kalkkuna tulee ensimmäisinä mieleeni. Kalkkunakin lähinnä sen täytteen osalta joka on radikaalisti erilainen kuin brittien versio aiheesta.

Mutta viimekädessä Ruoka on makuasia - kirjaimellisesti. Itseäni "syletti" ylenmääräinen voin ja sokerin käyttö, myös kotioloissa. Olinkin suosittu iltojen isäntä, koska tein kikkailematonta Suomalaista ruokaa.. joka oli amerikkalaisille aivan jotain erilaista.. :D Ilmeisesti hyvää kumminkin, koska ihmiset tulivat uudestaankin.

Small talk:

On periamerikkalainen tapa. Siihen kuuluu juurikin nämä mainitsemasi ilmaisut "What´s up" tyyliin. Ne todellakaan ei ole tarkoitettu miksikään muuksi kuin lähinnä ice breakeriksi tyyliin "moi mäkin oon tässä" ja niihin ei odoteta yli kahden sanan vastausta.. Suomalaisen "jurouden" on aika vaikea sisäistää tämä. Itselleni oli aika juttu päästä kiinni tähän I love you-kulttuuriin. Minusta kun noin vahvoja juttuja ei heitellä ihan noin vaan.. :D

Autot:

Amerikassa on kaikki isoa. Sanotaan. Itse vähän ilkeästi ajattelin aikanaan, että leveä perse tarvitsee leveän penkin. Tosiasiassa auto on ollut siellä (ja osin on vieläkin) Statussymboli. Mitä suurempi auto, sitä varakkaampi omistaja. Limousinen kotimaa on yhdysvallat eikä syyttä.
Listan toisessa päässä on nämä Pintot ja japanilaiset pikkuautot joilla ajelee lähinnä juuri opiskelijat ja köyhät. Jo alemmalla keskiluokalla alkaa auton koko kasvaa..
Autolla on kuitenkin myös Amerikkalaiselle symboli arvo, Merkki vapaudesta. Vapaudesta itsestään voi olla montaa mieltä, mutta autoihin (tai vielä paremmin Harley Davidsoniin) se kulminoituu. Osin samasta syystä kapina polttoaineiden hintoja kohtaan on niinkin vahva siellä.

Mutta nautihan siellä olostasi, Siellä on paljon hienojakin asioita, näkemisen ja kokemisen arvoisia.

Hauskaa vaihtovuotta!!

J. Gagarin

Erehdyin kerran vastaamaan aamulla kysymykseen "Hi, how are you doing!"
Sanoin rehellisesti, että kurkkuni on hiukan kipeä, olen tainnut vilustua. Vastaus oli: "That's nice!"

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Karrikoidusti, onko jenkkien tietämys ulkomaailmasta edelleenkin suunnilleen linkin kuvan tasoa?

http://aijaa.com/006219953832

Käyttäjän villekartaslammi kuva
Ville Kartaslammi

Finlandia University on sama kuin vanha Suomi Gollege, joka siis on täällä Hancokcissa. Ja Suomi-shop taitaa olla edelleen nykyisin pystyssä, mutta nimellä North Wind -store. Siellä myydään lähes kaikkea Suomen kultturia koskettavaa tavaraa.

Jenkkien tietämys ulkomaailmasta on kyllä parantunut mitä ajattelin sen olevan. Ehkä turismi ja nopeampi tiedonvälitys on heitä sivistänyt myös enemmän Suomen asioista. Ainakin isoissa kaupungeissa tiedetään Suomesta yllättävänkin paljon, ja etenkin turistien käyttäytymisestä. Yleisesti suomalaisiin suhtaudutaan positiivisesti täällä ja, kun kansallisuus on saatu selville niin kysellään sen jälkeen heti Suomen asioista jotain.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Suomen puhuminen sai aikanaan ihmiset tarttumaan hihasta kassajonossa. Vapun taikominen sikäläisistä tarvikkeista oli haaste, mutta siitäkin selvittiin. Jopa niin, että yksi vieraistamme ihastui simaan, otti pullollisen mukaansa, unohti pullon takakonttiin ja lämmön vaikutuksesta lämmin käynyt sima sitten räjähti sinne autoon!

Kaksi kuukautta meni ilman autoa. Siinä oli taiteilua taksien ja bussien kanssa hakea ruokatarvikkeita "Mallilta". Taksit tulivat sen verran tutuiksi, että morjestelivat kadullakin ohi ajaessaan!

Hannu Mononen

Kerrohan vaikutelmiesi perusteella,
1) Onko jotakin eroa meikäläiseen tapaan siinä, miten amerikkalaiset käyttävät mobiilia tietotekniikkaa
2) Kansainvälinen johtaminen organisaatioissa: onko tietotekniikalla osuutta koulutusohjelmassasi
3) Mitä amerikkalaiset kansainväliseen politiikkaan perehtyneet ajattelevat Putinin Venäjästä ja sen tulevaisuudesta
4) Sama Kiinan osalta?

Käyttäjän lehtovitra kuva
Mikko Lehtovirta

Hyvää pääsiäistä "Uuteen Suomeen"!

Nitkahdin vuosi sitten ihmettelemään Detroitin "raunioita" the Guardianin jutun perusteella. Oli järkytys tajuta, kuinka autoilun kotikunta on romahtanut 70-luvulta lähtien. Vieläkö gov Snyder jakaa mielipiteet? Olen nähnyt uutisia, että Michigan pyrkii yhä uuden autoteknologian aallonharjalle samalla kun panostaa mm uusiutuvaan energiaan, akkuteollisuuteen ja esim Detroitin alueella kaupunkiviljelyyn.

Käyttäjän villekartaslammi kuva
Ville Kartaslammi

Hannu Monoselle: 1)Itse koen, että ihmiset käyttävät aika luontevasti mobiilia tietotekniikkaa hyväkseen joka päivä. Tuntuu, että kaikki tieto on nykyään saatavilla puhelimen kautta ja sitä käytetään aktiivisesti. Sää, paikannus ja pelaaminen ovat yleisimpiä asioita mitä täällä puhelimen avulla selvitetään. Pankkiasioita en ole vielä kuullut yhdenkään amerikkalaisen käyttävän netin kautta. En kyllä tiedä syytä siihen, mutta siis näin on ainakin nuorten keskuudessa Finlandiassa, en tiedä sitten yleisimmin.

2) Tietotekniikalla ei varsinaisesti ole merkittävää osuutta opiskelussa. Käytössä on ainoastaan säköinen Moodle-tyyppinen järjestelmä, jossa keskustellaan, palautetaan tehtäviä jne. Täällä painotetaan eettistä johtamista ja suhteiden hallintaa erittäin paljon, sekä opiskellaan johtamista psykologisista näkökulmista.

3) Noita ulkomaan politiikkaan perehtyneitä ihmisiä on todella vähän täällä...Yleisesti vaihto-opiskelijat tuntuvat tietävän paremmin ulkomaiden asioista kuin nämä paikalliset täällä.

Yleisesti täällä ajatellaan, että Venäjä tulee olemaan tulevaisuudessa vakaa, mutta ei demokraattinen. Putinia pidetään Venäjän keisarina täällä.

4) Kiinan asioista kiinnostuneita löytyykin sitten jo paljon enemmän täältä. Kiinaa toisaalta pelätään ja toisaalta ollaan kiinnostuneita sen mahdollisuuksista. Kiina tuntuu olevan nyt eniten amerikkalaisten huulilla. Amerikkalaisia ärsyttää suuresti se, että Kiina ohittaa Yhdysvallat jo miltein jokaisella talouden ja muilla mittareilla. Se syö heidän itsetuntoaan aika paljon, olen huomannut.

Mikko Lehtovirralle: Autoteollisuuden tilasta en palja täällä tiedä, mutta Houghtonin kaupungissa on yksi vanhempi mies, joka väitti minulle kiven kovaa, että on keksinyt auton moottorin jossa on vain neljä liikkuvaa osaa. Suhtaudun kuitenkin hieman varauksella tuon kylähullun keksintöihin. Aion kuitenkin käydä katsomassa, pitääkö tämän vanhan miehen puheet paikkaansa. Jos pitävät, minun mielestä se tarkoittaisi vähintään vallankumouksellista uudistusta autoteollisuudesta. Kuitenkin tämä vanha mies uskoo niin paljon omaan asiaansa, että hakee patenttia ja muita suojia omalle moottorilleen. Saa nähdä mitä siitä tulee. Jos kinnostuitte tästä miehestä, niin googlettamalla Lahti Industries löytää hänen yrityksensä netistä. Suomalaiset sukujuuret siis tämän hulluuden takana...

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset